Kanadská jízda vítkovických bratrů Gattnarových. Který moment tomuto duu utkvěl v paměti?

Patrik Suchánek v souboji s Martinem Gattnarem v 1. semifinálovém duelu | foto: Miloš Moc/Předvýběr.CZ Florbal MB

Vítkovice se v sezoně 2023/24 umístily na třetím místě po tom, co padly ve velmi dramatické semifinálové sérii s Mladou Boleslaví. Po celou dobu se rytíři mohli spoléhat na svou zbraň v podobě bratrů Martina a Rostislava Gattnara, kteří vévodili celkovým statistikám rytířů. A jak tito ostravští hrdinové hodnotí proběhlou sezonu?


Rosťo, vy jste se stal nejproduktivnějším hráčem Vítkovic v play-off, váš bratr Martin zase v základní části. Čemu přisuzujete to, že se vám tak dařilo?
Rostislav: Největší podíl na tom mají určitě spoluhráči, kteří mi většinu gólů nachystali na zlatém podnose. Taky jsem dostal docela velkou důvěru od trenérů a určitě za tím stojí i kvalitní příprava na zápasy.
Martin: Většinou jsem těžil z práce celé formace. Spoustu gólů mi připravili spoluhráči a já jsem byl jen ten, kdo stál na konci celé akce.

Dokážete oba říct, který z vašich gólů nebo nahrávek vám utkvěl v paměti nejvíc a proč?
Rostislav: Za mě to asi bude gól v prodloužení čtvrtého semifinále. A proč zrovna tahle branka, to je snad jasné (úsměv).
Martin: Nejspíš asi gól na 4:0 v pátém semifinále, protože to byla taková parádička, kterou běžně nedělám a navíc přišla v důležitém zápase.

Rostislav Gattnar po gólu v zaplněném domácím semifinále | foto: 1.SC TEMPISH Vítkovice

Ve Vítkovicích hrajete jako bratři. Jaké to je?
Rostislav: Myslím, že jsme spolu odehráli jen pár třetin a dali jsme spolu nějaké góly, ale nevnímám to nijak speciálně. 
Martin: Bohužel s bráchou nehrajeme ve stejné lajně, ale je rozhodně fajn mít v šatně někoho takhle blízkého (úsměv).

Máte spolu nějaké bratrské rituály, kterými se řídíte před zápasy nebo si sami sebe moc nevšímáte?
Rostislav: S bráchou žádné společné rituály nemáme a řekl bych, že si sami sebe opravdu moc nevšímáme (smích).
Martin: Speciální rituály s bráchou nemáme. Přece jen je Rosťa v mužském týmu o pár let víc a když jsem přišel já, tak už měl svou zaběhlou rutinu před zápasem a já mu do ní nechtěl zasahovat.

Rosťo, vy jste ovládl kanadské bodování v play-off, váš bratr zase v základní části. Jak oba hodnotíte to, že vaše rodina takhle vede Vítkovice?
Rostislav: Na jednu stranu je to samozřejmě fajn. Já bych o tom ani nevěděl, kdyby mě na to neupozornil Maty (spoluhráč Matyáš Šindler - pozn. red.), ale na druhou stranu to nestačilo na postup do superfinále a myslím, že bychom to oba raději vyměnili za finále. 
Martin: Je fajn, že se nám oběma daří. Na druhou stranu ale hrajeme týmový sport a to, kdo má kolik bodů, zase tolik neřešíme.

S Vítkovicemi jste svedli velmi těsný semifinálový souboj s Boleslaví, ve kterém jste ale nakonec prohráli 3:4 na zápasy. Jak těžká porážka to pro tým byla?
Rostislav: Prohrát v sedmém semifinále v prodloužení je samozřejmě vždycky těžké... 
Martin: Bylo to velmi těžké. Postup do superfinále jsme měli na dosah ruky, ale takový prostě sport někdy je.

Je nějaké ponaučení, které pro tým z této porážky plyne?
Rostislav: Bylo to sedm vyrovnaných zápasů. Mohli jsme rozhodnout my, nakonec ale byli šťastnější oni... Takže příště musíme dát o gól víc my (úsměv). 
Martin: Nevím, jestli z toho plyne nějaké jedno konkrétní ponaučení, protože v té sérii se objevilo spoustu věcí, na které jsme museli v průběhu reagovat. Měli jsme ale velmi mladý tým, pro který to jsou obrovské zkušenosti a myslím, že z toho budeme všichni v budoucnu těžit.

Martin Gattnar v semifinále proti Mladé Boleslavi | foto: 1.SC TEMPISH Vítkovice

Máte nějaký nejoblíbenější moment z cele této sezony, který byste na závěr rádi vyzdvihli?
Rostislav: Nejoblíbenější moment z této sezony je pro mě určitě celá série s Mladou Boleslaví. Byla vyrovnaná, plná zvratů, i když se šťastným koncem pro soupeře. Teď už můžu říct, že sérii jsem si opravdu užil. 
Martin: Za mě to je výhra v prodloužení ve čtvrtém semifinále před naší vyprodanou halou.

Jaké jsou vaše plány na prázdniny?
Rostislav: Zatím volno využiji tak, že se budu víc věnovat práci, ve které jsem za poslední měsíc moc nebyl. A volný čas budu trávit s přítelkyní. Na prázdniny žádné extra plány nemám, vyrazím někam k moři a budu pracovat (úsměv).
Martin: Ještě jsem nad tím úplně nepřemýšlel, takže žádné konkrétní plány zatím nemám.

Po prázdninách ale Martin Gattnar přece jen zamíří na důležitý výlet, jehož cílovou destinací bude Švýcarsko. V sezoně 2024/25 totiž bude nastupovat za zdejší florbalový klub UHC Alligator Malans L-UPL, kde podepsal smlouvu na jeden rok s následnou jednoletou opcí.

Pro tohoto vítkovického odchovance půjde o premiérovou zkušenost v zahraničí, neboť od roku 2009 působil právě v barvách ostravských rytířů, jak se píše v oficiální tiskové zprávě klubu

Nahrávám

Vyhledávání

PŘIHLÁSIT SE PŘES FLORBAL iD

Ještě nemáte účet?

Zaregistrujte se

Co je Florbal iD?

shield

VAŠE IDENTITA PRO ČESKÝ FLORBAL

Jednotné přihlašování napříč platformami.

shield

BEZPEČNOST A OCHRANA

Moderní technologie vás chrání před krádeží identity.

shield

VÝHODY PRO HRÁČE I FANOUŠKY

Snadný nákup vstupenek a další výhody.

shield

PERSONALIZOVANÝ ZÁŽÍTEK

Služby přizpůsobené vašim potřebám.